2017-10-27 13:36:55

"Dani kruha" fotogalerija

U srijedu, 25.listopada 2017., naša je škola obilježila ,,Dane kruha'' mozaičnim programom pod nazivom ''Čovjek je čovjeku kruh'',u koju su bili uključeni mnogi naši učenici.

Uz pomoć svojih nastavnika i školskih knjižničara, učenici su u školskoj knjižnici osmislili multimedijalnu izložbu u kojoj su ispričali priču o kruhu s nekoliko različitih aspekata.

Kruh se prikazao s aspekta socijalne politike, gdje se promišljalo o gladi u svijetu i siromaštvu. Pričalo se o simbolici kruha u kršćanstvu i kruhu kao ispiraciji za mnoga umjetnička djela, glazbena i likovna.

Učenici su pokazali i svoja umijeća crtanja po brašnu. S aspekta biologije i kemije ispričala se priča o vrstama žitarica, kvascima, vrenju i kruhu u zdravoj prehrani.

Kutak rezerviran za književnost obogatio je ovu izložbu mnogim pjesmama i izrekama na temu kruha. Izložba je sadržavala i prikaz imotskog gradskog stola s kraja 19.st koji je obilovao tradicijskim slasticama grada imotskog, s naglaskom na imotsku carsku tortu ,kojom se počastio i sam car Franjo Josip I na svom posjetu Imotskom davne 1875.godine.

U auli škole, učenici su uprizorili svakodnevicu imotskog sela. U tome im je pomoglo Kulturno umjetničko društvo ''Dikovača''iz Zmijavaca čiji su članovi i naši učenici i učenice.

Učenički zbor nas je počastio odličnom izvedbom pjesme M.Cetinić ''Zemlja dide mog''. U hodnicima oko knjižnici bile su izložene fotografije starih vještina i predmeta za izradu brašna i kruha.Također,mogle su se vidjeti i narodne nošnje imotskog kraja,a čuli su se i zvuci tradicijskog pjevanja -gange.

Manifestacija je završila prezentacijom izrade tradicijskih imotskih slastica i njihovom degustacijom u školskoj kantini.

Sve slike sa ove manifestacije možete pogledati u fotogaleriji.


Gimnazija Dr. Mate Ujevića Imotski