2017-11-26 13:30:00

KARITATIVNA AKCIJA GIMNAZIJE DR. MATE UJEVIĆA U IMOTSKOM

S obzirom na loše gospodarsko stanje našeg kraja, broj siromašnih svakim danom sve više raste. Zbog naraslih potreba pomoći, pokrenuta je i trajna karitativna akcija ''Antin 13.'' koju vodi Samostan i župa Sv. Franje Imotski. I naša Škola dio je ove akcije.

17.listopada, Međunarodni dan borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti (UN)

19.studenog,Svjetski dan siromašnih (Vatikan/Papa Franjo)

20.prosinca,Međunarodni dan solidarnosti ( UN)

Siromaštvo je globalni problem današnjice, a prema podacima Eurostata, u zemljama EU prošle je godine riziku od siromaštva bila izložena četvrtina populacije,preko 122 milijuna ljudi.

Prema službenim statistikama, u Hrvatskoj živi oko 823 000 osoba ispod praga rizika od siromaštva, a najugroženije su osobe starije od 65 godina. Evidentirano je 2000 beskućnika  u prihvatilištima diljem Hrvatske.

S obzirom na loše gospodarsko stanje našeg kraja, broj siromašnih svakim danom sve više raste!

Uz akcije Crvenog križa i Caritasa te redovite djelatnosti Centra za socijalnu skrb,u Imotskom je 2016.godine, zbog naraslih potreba pomoći, pokrenuta i trajna karitativna akcija ''Antin 13.'' koju vodi Samostan i župa Sv.Franje Imotski.

(Detaljne informacije o akciji Samostana potražite na FB stranici ''Antin 13.'' i web stranici Samostana).

Naša se škola u prosincu 2016.prvi put uključila u ovu karitativnu akciju i prikupljenim sredstvima kupila veliku količinu namirnica i higijenskih  potrepština  koje su bile podijeljene najugroženijim obiteljima Imotskog i Imotske krajine. Prema podacima Samostana ,naša pomoć je bila dostatna za ''osnovne pakete pomoći'' za oko 40 obitelji. Do danas je broj potrebitih obitelji prešao 70.

Ponosni smo što smo prošlu godinu svojim malim prilozima uspjeli pomoći tolike obitelji i na najbolji mogući način započeli vrijeme priprave za nadolazeći blagdan Božića.

Nastavljamo s ovom  karitativnom akcijom i nadamo se kako ćemo i ovu godinu vratiti osmjeh na lica mnogih naših sugrađana i poručiti im kako nisu zaboravljeni.

Cilj ove akcije je osvijestiti potrebu za solidarnošću i stvoriti trajnu naviku pomaganja najugroženijih članova naše zajednice.

Akcija  započinje u ponedjeljak,27.studenog, a traje do petka ,8.prosinca,2017.

Potrebite obitelji našeg kraja možemo pomoći s iznosom od 10 kuna ili s iznosom koji možemo i želimo donirati.

Pomozimo jer siromaštvo se može dogoditi svakome od nas!

 

“Ako ne možeš nahraniti stotinu osoba, nahrani samo jednu!'' 

Majka Terezija

 

NAPOMENA:  Uključivanje u ovu karitativnu akciju nije obvezno!

O ovoj se akciji naše škole možete informirati u školskoj knjižnici.


Gimnazija Dr. Mate Ujevića Imotski