2018-03-15 14:21:50

Dvostruka oplodnja – Double date

Povodom Valentinova, organizacijom profesorice Marijane Vuković, u sklopu nastave biologije, učenici 2.c razreda izradili su plakate naziva „Double date“.

 

Da bi došlo do dvostruke oplodnje potrebno je oprašivanje. Oprašivanjem nazivamo prenošenje peludnih zrnaca na njušku tučka. Ako peludna zrnca opraše tučak istog cvijeta, govorimo o samooprašivanju, a ako opraše tučak nekog drugog cvijeta riječ je o stranooprašivanju. Oprašivanje se može vršiti vjetrom, vodom, kukcima ili pticama.

Nakon dolaska peludnih zrnaca na njušku tučka, oni prolaze kroz vrat tučka te peludnu mješinicu gdje dolaze u embrionske vreće. Jedna spermalna stanica oplođuje jajnu stanicu, a druga oplođuje središnju jezgru. Od nastalog integumentuma nastaje plod.

Plod se sastoji od sjemenke i usplođa. Osnovna podjela plodova je na suhe i sočne plodove koje dalje djelimo na pucavce i nepucavce. Razlika između pucavaca i nepucavaca je u načinu otvaranja stijeke ploda. Kod pucavaca stijenka puca te se raspada na dva ili više dijelova, dok kod nepucavaca klica ploda probija njegovu stijenku. Plodove jos mozemo podijeliti na zbirne, jezgričaste i skupne plodove te zbirne koštunice. 

Učenici 2.c razreda: Ana Vodanović, Magdalena Kolovrat, Jure Matković, Jurica Ćapin, Mateo Biloš i Antonio Perić.


Gimnazija Dr. Mate Ujevića Imotski